Natura Docet Wonderryck Twente

Vorig jaar hebben we een bezoek gebracht aan ´Natura Docet Wonderryck Twente´ in Denekamp.

Het museum beschrijft zichzelf zo:

Welkom in Wonderryck! Het wonderbaarlijke actieve museum waar je oog in oog staat met de pracht van het schone Twentse landschap en dierenrijk. Hier ontdek je het beroemde Twentse coulisselandschap door de ogen van de 'bewoners' zelf. Dichterbij kom je niet!
Het is verdeeld in verschillende zalen, namelijk;
  • Twente door de ogen van... kikker, das, torenvalk, vlinder, en haas laat het landschap zien zoals de mens dat nooit kan beleven. Van hoog uit de lucht, aan de rand van het water en tussen de gassprietjes door. 
  • Planten en dieren van Twente: een ontdekkingstocht naar vroeger en nu, een ontmoeting met wolken vol vlinders en bermen vol bloemen zoals je dat nu niet meer tegenkomt. Leer via zijn werkkamer Meester Bernink kennen in zijn eigen tijd.
  • De Oertijd: bijzondere fossielen en mineralen zijn voorwerpen die als gids dienen bij een miljoenen jaren durende reis die Twente maakte van een gebied aan de Tropen tot bij de Noordzee.
  • Twente bij Nacht is de zaal waar de nachtuilen de weg wijzen door het duister; een spannend verblijf met dieren van Twente in het donker.
  • Een dag met Bernink in 3D: op zoek naar een vlinder ontmoeten we samen met Bernink een steenarend die een slang probeert te vangen die net een kikker te pakken had waar de vlinder overheen vloog.
  • De wonderkamers: deze geweldige zalen vol dieren tonen de fascinatie van Bernink voor alle mogelijke diversiteit die de natuur maar bieden kan. Van ijsvogel tot paradijsvogel, van vogelbekdier tot zeekrokedil.
  • Funky Forest: water stroomt, bomen groeien en vlinders vliegen. Funky Forest is een interactieve presentatie waarin kinderen deel worden van een digitale wereld die ze zelf maken. Bedoeld voor de leeftijd van 4-12 jaar ( ... maar wedden dat 'grote mensen' straks staan te trappelen om er ook in te mogen!

Vooral het Funky Forest vonden onze jongens erg interessant. Door voor het scherm te gaan staan vormt zich rond je lichaam een boom. En die boom en het bos moet je verzorgen door water uit de waterval naar de bomen te leiden. Dat kan via kussens op de grond maar ook via je eigen lichaam. Aan een metertje kun je zien of het bos genoeg water krijgt en dus gezond is. Heel bijzonder om te zien!

 

De jongens hebben zich een hele middag opperbest vermaakt. Wat ons betreft een aanrader dit leuke museum!