· 

De Wilde Robot

Na een schipbreuk spoelt de lading van een vrachtschip aan op een onbewoond eiland. Uit een van de kapotte kisten komt Roz tevoorschijn, een robot. Ze snapt  niet wat er gebeurd is en wat ze nu moet doen. Een robot is toch niet gemaakt om te overleven in de wilde natuur? Als Roz vriendschap sluit met de dieren op het eiland gaat ze zich steeds meer thuis voelen. En ze leert van de dieren hoe ze zich kan redden in het wild. Tot er op een dag indringers op het eiland verschijnen. Ze zijn op zoek naar Roz...

 

 


Het eiland

Dit verhaal begint op zee, met wind en regen, donder en bliksem, en hoge golven. Er loeide 's nachts een razende orkaan. En midden in die chaos zonk een vrachtschip

  diep

  diep

  diep

  naar de zeebodem.

Na de schipbreuk drijven er honderden kratten en containers in de zee. Een krat spoelt aan op een onbewoond eiland. In dit krat zit ROZZUM unit 1734, zeg maar Roz. Met behulp van een aantal otters komt Roz tot leven. En hier begint het hartverwarmende verhaal over deze robot. Een robot die vanaf het begin al gevoelens blijkt te hebben.

 

Samen met Roz de robot ga je mee op een spannend en leerzaam avontuur waarin ze de wildernis maar ook de eilandbewoners stukje bij beetje leert kennen  en waaruit prachtige, verrassende vriendschappen ontstaan. 

Hij lag roerloos met dichte oogjes in zijn nest, omgegeven door stukjes eierschaal. En toen zijn oogjes langzaam open knipperden, was het eerste wat hij zag de robot die hem aankeek. 

'Mama! Mama!' piepte het babygansje.

 

 De korte hoofdstukken, het duidelijke lettertype en het eenvoudige taalgebruik maken het een heel prettig boek om te lezen. Ik denk dat kinderen vanaf 8 jaar dit boek prima zelf kunnen lezen. Voorlezen kan denk ik al wel eerder maar let wel op bepaalde stukjes in het boek. Sommige scenes zijn misschien wat heftig voor hele jonge kinderen. Ook de illustraties zijn een prachtige aanvulling bij het verhaal. Het zijn zwart-witte illustraties die helemaal in de sfeer van het verhaal zijn. Peter Brown heeft zelf de illustraties gemaakt. 

 

Peter Brown heeft met dit boek een nieuwe klassieker afgeleverd. Het Engelstalige vervolg heet ; The wild robot escapes'en is al in 2018 in het Engels verschenen. Hopelijk volgt de Nederlandse vertaling ook snel! 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0